Zorgvlied

Stichting Herdenking Gevallenen en Slachtoffers in Nederlands-Indië

indieherdenkingamstelveen.nl

Zorgvlied

Gordel van Smaragd

Monument Gordel van Smaragd

 

Regelmatig werd de Stichting gevraagd of het mogelijk was om achter het Indië-monument in het Broersepark de as van een dierbare overledene uit te strooien. Het Broersepark is echter een openbaar park en biedt daartoe geen mogelijkheden. Daarom is op initiatief van de Stichting en in nauwe samenwerking met de gemeente Amstelveen en Begraafplaats Zorgvlied het monument Gordel van Smaragd tot stand gekomen.

 

Laatste rustplaats in Indische aarde

Op 8 december 2007 werd het monument ingewijd met aarde speciaal overgevlogen uit Indonesië. Deze aarde, de gele aarde afkomstig uit Poetjak bij Djakarta en de rode aarde uit de vulkanische omgeving van Bandung, staat symbool voor alle 13.677 eilanden waaruit de Gordel van Smaragd bestaat. Het brons is gemaakt door Ella van de Ven.

 

Het monument biedt de mogelijkheid tot asverstrooiing en geldt zo als de laatste rustplaats voor iedereen die zich met Nederlands-Indië verbonden weet of voelt. Voor de eerste, tweede en derde generatie, maar ook voor hen die in Indië gediend hebben bij de verdediging van Nederlands-Indië, in het verzet of tijdens de Japanse bezetting of daarna.

 

Tijdens de inwijdingsbijeenkomst spraken Ankie Werner namens het bestuur van de Stichting en wethouder Remco Pols de aanwezigen toe. Wieteke van Dort zong het lied “Aarde van Java”. De toespraken en songtekst kunt hieronder downloaden:

 

 

 

Stichting Herdenking Gevallenen en Slachtoffers in Nederlands-Indië

Postbus 8061, 1180 LB Amstelveen, Nederland

Email: info@indieherdenkingamstelveen.nl

 

IBAN: NL77ABNA0441930301 / BIC: ABNA NL 2A / KvK-nummer: 34200830

 

Donaties en schenkingen aan deze Algemeen nut beogende instelling (ANBI) zijn fiscaal aftrekbaar onder RSIN 815858152.

 

Let op!

Bij donaties wordt onze naam door de IBAN check afgekort naar: ST HERD GEVALLEN INDIE